top of page

Dojmy z hraní: The Painscreek Killings



Hráno na: PC

Zveřejněno na Databaze-her: 17. 5. 2019


Žánr: Explorativní detektivka z první osoby

Vývojář: EQ Studios

Vydavatel: EQ Studios

Vydáno: 27. 9. 2017




Dlouho jsem nezažila tak pěkně zpracovanou detektivku. Adventura The Painscreek Killings Vás staví do role reportérky jdoucí za kariérním postupem. Když se Vám povede vyřešit případ vraždy Vivian, ženy vysoce postaveného a uznávaného politika Painscreeku, blejsknete se na hlavní stránce. No neber to. Jenže ono to nebude úplně jednoduché. Čím víc do hloubky se v odloženém případu vrtáte, tím víc se objevuje nejasností, otazníků a postav.

Nebudu víc vyzrazovat, protože hru si nejvíce užijete s naprostým minimem vědomostí. Řeknu jen, že je to hodně dlouhá doba, co jsem se takhle nechala vtáhnout nějakým detektivním příběhem. Navíc není jisté, že případ vyřešíte. Zda jste s počtem indícií, důkazů a materiálů spokojení, určujete pouze vy. Odejít z Painscreeku a vyslovit svůj verdikt můžete po hodině, pěti a nebo po dvaceti jako já.

Představte si klasickou detektivní point-and-click adventuru, akorát ve formě walking simulatoru z pohledu z vlastních očí. Narážíte na poznámky, deníky, spisy, letáky, další deníky, klíče, fotografie a na spoustu dalších deníků. Až se mi nechce věřit, že si každý psal svůj vlastní deník, a co za věci do něj byl schopný vytroubit, ale chápu záměr autorů. Lokace zkoumáte do nejmenších detailů, luštíte logické rébusy a krůček po krůčku odhalujete, co se tu všechno dělo. Díky tomu, že vesnici po vraždě začalo zdejší obyvatelstvo pomalu opouštět, je teď z Painscreeku takové město nebo spíš vesnice duchů. O to větší budete mít na svou práci klid.

Připravte si papír a tužku. Sice si veškerou důležitou korespondenci nesete v inventáři a máte s sebou pro všechny případy i fotoaparát, ale stejně to nemusí stačit. Já sama jsem popsala dvě A4, abych si vyjasnila některé věci. A že jsem si hru, kde bych sáhla po papíru, taky už nějaký ten pátek nezahrála. Průzkum a řešení mě ohromně bavilo a kdo je vrahem jsem netušila do posledního momentu. Náznaky nejspíš byly, ale já je statečně přehlížela.

Graficky to není žádná hitparáda. Celou dobu slyšíte asi tři dokola se opakující skladby, které dokážou lézt pěkně na mozek. Určitě můžete počítat s nějakým tím zaseknutím do nábytku nebo do stěny, ale nebojte. Vývojáři se na to připravili a do nabídky v menu nám přidali rovnou tlačítko pro "respawn" na začátek instance. Hra i tak přes své veškeré neduhy naštěstí osloví, dokáže zaujmout a nepustit.

Na závěr - The Painscreek Killings velmi mile překvapilo a nenapadlo by mě, že se pod slupkou skrývá tak komplexní a propracovaný příběh. Hru jsem vypínala po vyřešení případu s nalezením všech deníků a podstatných indícií s velmi příjemným pocitem. Máte-li rádi detektivky, tuhle si rozhodně nenechte ujít. Byla by to škoda!


Klady: Atmosféra opuštěného města, chytlavý případ, logické hádanky, příběh, propracovanost a komplexnost, ryzí detektivka, volnost, zajímavé zapamatovatelné postavy

Zápory: Opakující se hudební podkres až do zbláznění, slabší technické provedení, záseky a zdlouhavost (pro někoho)


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page