top of page

Dojmy z hraní: Syberia 3

Aktualizováno: 7. 1. 2020

Hráno na: PC

Zveřejněno na Databaze-her: 25. 12. 2017


Žánr: Point-and-click adventura

Vývojář: Microïds

Vydavatel: Microïds

Vydáno: 20. 04. 2017




Není tomu tak dávno, co jsem procházela první dva díly a to poprvé, a tak se nedostavila ani moc velká nostalgie, ale ani zklamání. Co mě naprosto očarovalo a co si nemůžu vynachválit je hudební doprovod, skvělá atmosféra a zpracování i různorodost prostředí. Co mě naopak místy vytáčelo je ovládání (Dualshock 4, na K+M jsem hrála naštěstí jen poslední hodinu), zavádějící český překlad během hádanek, kdy jsem musela hru přepnout do angličtiny, systém savů a samozřejmě technické nedodělky. Stále si však nedokážu představit, že bych hru kolegům hráčům nedoporučila, protože jsem si ji celou dobu náramně užívala a nenastal jediný moment, kdy bych ji chtěla naštváním nebo snad unuděním vypnout. Došlo i na pár dojemných momentů, ale za to může hlavně již zmíněný OST.

Jedno mi však vrtá hlavou, a to - zda by mě takhle třetí díl bavil, a možná, zda bych ho vůbec doporučila, i kdybych si ho zahrála „jen“ sama pro sebe. Tohle je zrovna ten typ hry, který mě baví nejvíc, když do něj můžu kafrat během natáčení a právě to se dělo. Dalším aspektem je cena, osobně bych za Syberii 3 40€ nedala. Podařilo se mi hru splašit měsíc a půl před vydáním za polovinu a to mé celkové hodnocení bohužel dost ovlivňuje, i když by rozhodně nemělo. Dost vypovídá vůbec fakt, že k ceně přihlížím. Kdyby to byla výborná hra, tak je cena to poslední, co mě zajímá. Více se asi netřeba rozepisovat, klady a zápory mluví za vše.

Klady: Atmosféra, forma vyprávění příběhů, grafika + stylizace, hádanky, herní doba, OST, prostředí (od rozmanitosti přes design až po rozsáhlost), snaha o určitý posun, volba odpovědí, zápletka

Zápory: Animace úst, cena hry - slevila bych minimálně na 30€, konec, kvalita předrenderovaných scén, nepřesnosti v překladu, ovládání, systém ukládání, technická stránka hry, usekávání audia, volba hlasových herců (vůči stáří postav)


3 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page